volle maan cirkel

Volle maan cirkel

Een keer per maand is het volle maan. De prachtige maan schijnt dan haar licht op die dingen die we misschien liever niet willen aankijken. Dit is echter het ideale moment om stil te staan en de balans op te maken.


De volle maan nodigt ons uit om los te laten wat ons niet langer dient. De volgende vragen kunnen je helpen bij het maken van een vergevingslijst:
Hoe gaat het écht met mij?
Welke gedachten, angsten, patronen of overtuigingen dienen mij niet langer?
Tegenover welke personen koester ik nog wrok, boosheid of jaloezie? Hoe komt dat?

Volle maan is een moment voor vergeving. Het is belangrijk om te weten dat vergeven niet hetzelfde is als het weer goedmaken of verzoenen. We keuren niet goed wat er is gebeurd, wel aanvaarden we dat we hier niets meer aan kunnen veranderen. Wat we wél kunnen veranderen, is hoe we naar de dingen kijken.


Naast het vergeven van anderen, maken we in de cirkel ook tijd voor het vergeven van onszelf. Jij bent immers de belangrijkste persoon in je leven. Lees die laatste zin nog maar eens.


In een volle maan cirkel ontstaat er ruimte om te voelen, te doorvoelen en met mildheid naar onszelf en ons leven te kijken. We laten los wat ons niet langer dient en maken zo ruimte vrij. Die ruimte vullen we opnieuw op met dankbaarheid, want er is altijd iets om dankbaar voor te zijn.

Hoe verloopt een volle maan cirkel nu concreet?

 • We komen online samen in Zoom.
 • Iedere deelneemster bevindt zich alleen in een ruimte waar ze niet gestoord wordt.
 • Tiny opent de cirkel.
 • Iedereen stelt zichzelf kort voor.
 • Tiny begeleidt een rustgevende meditatie.
 • We maken een vergevingslijst op.
 • Tiny begeleidt een krachtige visualisatie waarin we loslaten en vergeven.
 • We maken een dankbaarheidslijst op.
 • Er is een vrijblijvende deelronde.
 • We eindigen met een rondje positief.
 • Tiny sluit de cirkel.


Een online vrouwencirkel duurt anderhalf uur. Je mag nog steeds (of al) in je bed liggen en je hoeft je niet te schminken of op te maken. Het enige wat je nodig hebt is een internetverbinding en schrijfgerief. Ook raad ik je aan het gezellig te maken met een lekker theetje en eventueel wat kaarsjes. Dit is een moment van zelfzorg. Jij weet beter dan wie dan ook wat je nodig hebt om het jezelf zo comfortabel mogelijk te maken.


Na een volle maan ritueel kan het deugd doen om dat wat je opgeschreven hebt op een veilige plek te verbranden. Je kan hiervoor je haard, barbecue of een vuurvaste schaal in de oven gebruiken. Dit lijkt misschien een beetje gek, maar probeer het toch maar. Het heeft geen zin om dingen vast te houden die jou niet langer dienen.Kaartjes voor dit zelfzorg-ritueel kosten maximaal €44. Een keertje proberen kan voor €22.


Wil je graag een volle maancirkel bijwonen, schrijf je dan hier in.

unsplash